Overtuigingen

 

 

 

Ik kom ze veel tegen. De overtuigingen. We weten niet beter dan dat we doen wat ons geleerd is, wat de maatschappij ons voorschrijft. Wat ouders, school, kerk ons heeft geleerd. Want wat gebeurt er als jij je niet aan deze ongeschreven regels houdt? Wat als jij het heel anders voelt, dan de andere in jouw maatschappelijke groep. Wat als je daar uitstapt. Wat gaan mensen dan van jou denken?

De overtuiging zorgt ervoor dat we bang zijn om buiten deze groep te vallen, want wat en wie ben je dan nog?
Wat nou als je dat niet meer zo belangrijk vindt? Ik heb gemerkt dat de wereld dan echt niet vergaat.

Soms is het even slikken als die goede vrienden afhaken. Je familie je alleen nog accepteert als je “normaal” blijft doen. Oppervlakkig blijft meepraten. Je niet meer begrijpen omdat je niet meer reageert zoals je altijd deed, of omdat je je diepste gevoel gaat delen. Je sluit niet meer aan bij je maatschappelijke groep.

Je krijgt er ook weer heel veel voor terug. Als jij je bewust bent van je overtuigingen, ze eens onder de loep neemt. Dan kom je er achter dat je ook echt wel zonder deze overtuigingen kunt, dat ze aangeleerd zijn. Vaak van generatie tot generatie. Door de vrijheid die je dan gaat ervaren, gaat er een hele wereld voor je open. Je ontmoet mensen, die ook die stap hebben durven nemen. Out of the box zijn gaan denken en ervaren.

Net als alles in het leven gaat dit ook met vallen en opstaan, we blijven natuurlijk wel mensen …..

Maar vraag je bij alles wat je doet af, doe ik dat omdat ik het altijd zo gedaan heb, omdat ik dat zo geleerd heb of omdat jij dat prettig vindt, omdat het jou iets brengt, jou gelukkig maakt?

Overtuigingen kunnen van alles zijn. Ze kunnen heel diep gaan, heel lang terug gaan, maar ook heel oppervlakkig zijn. Dus wil jij je niet meer laten leiden door oude overtuigingen? Door oude aannames? Vraag je dan bij de simpelste dingen af, waarom je ze zo doet en waarom je zo denkt.

Soms is het ook heel lastig om overtuigingen te doorbreken, en weet je ook eigenlijk niet dat de overtuigingen je tegenhouden in je ontwikkeling. Leer daarom luisteren naar je intuïtie. Ga niet door je gevoel heen. Voelt iets niet goed, doe het dan niet of op een andere manier.

Zo ontdek je steeds meer je ware zelf.
Karin Ovinge
©Maart 2021