PTSS en Energetische therapie

Als je ergens van schikt geeft je lichaam een reactie, is alert, gaat in de vlucht stand en maakt hormonen aan om dat te kunnen opvangen. Meestal hersteld zich dat als de schik voorbij is in een paar uur of dagen. Is de schok zo groot geweest (trauma) dan kan het lichaam niet meer uit deze schikreactie komen of je lichaam gaat bij het minste of geringste in de hoogste versnelling, dan heb je grote kans dat je last hebt van PTSS.


Post Traumatische Stress Stoornis ofwel PTSS wordt veroorzaakt door een trauma die een schokgolf aan reacties geeft in onze mind en lichaam. Het trauma was zo heftig dat de geest en het lichaam op slot gaan. Denk bijvoorbeeld aan oorlogssituaties, het overlijden van een kind, seksueel misbruik (incest, verkrachting, etc.), ernstig ongeluk of andere situaties waarin je je extreem onveilig hebt gevoeld. Dit heeft gevolgen voor je gedrag (psychische problemen) en je fysieke conditie.

PTSS kan zich uiten in de volgende problemen:

  • Psychische klachten als woede, prikkelbaarheid, schuldgevoel, schaamte, verdriet, depressie, angststoornis.
  • Lichamelijke klachten zoals migraine, duizeligheid, pijn in schouders, nek, rug.
  • Extreme vermoeidheid

 

Door deze klachten kan iemand sociale contacten gaan vermijden, kan misbruik gaan maken van drugs en alcohol, heeft minder behoefte aan intimiteit en seksualiteit, afvlakken van gevoelens, geen belangstelling meer voor de wereld, problemen met het zelfbeeld.


Dit trauma laat ook een afdruk achter in het energetische lichaam en veroorzaakt blokkades. Soms kan dit zich jaren later ontwikkelen tot problemen. Dat betekend ook dat een energetische behandeling kan helpen met het oplossen of verzachten van deze problemen. Vaak is men al vergeten waardoor, bijvoorbeeld iemand heel snel boos is of zich terug trekt uit de maatschappij en moet er diep gegraven worden om te achterhalen dat er een trauma heeft plaatsgevonden. En soms is het natuurlijk ook heel duidelijk.


Door een behandeling kan er healing plaatsvinden op verschillende niveau’s.