Rouwverwerking en Energetische therapie

 

Bij overlijden van een dierbare zoals een partner, ouder of kind ontstaat er een gevoel van gemis. De verwerking is een normale menselijke bezigheid. De moeite die het kost om de nieuwe situatie te aanvaarden kost veel energie. Pijn, verdriet en machteloosheid zijn de emoties die heel herkenbaar zijn en ook worden geaccepteerd. Maar ook gevoelens als opluchting, schuldgevoel, woede, angst zijn normale reacties. Dit gevoel kan ook ontstaat bij bijvoorbeeld het verlies van een baan, je huwelijk die eindigt of het niet kunnen krijgen van kinderen.

Je voelt je bijvoorbeeld schuldig omdat de relatie met een ouder niet goed was en je het gevoel hebt dat je er niet vaak genoeg was. Of woedend dat je in de steekgelaten bent door je partner (of hij/zij nou overleden is of door een scheiding).

Door deze gevoelens kun je je heel verward voelen en tot niets komen. Dat kan zijn tijdens de eerste paar maanden, maar ook pas later, na een paar maanden beginnen. Een week in bed liggen of de deur niet uitkomen is heel normaal tijdens deze periode van rouw. Na deze periode trekt de mist langzaam weer op. Je kunt dan weer wat ondernemen, misschien met tegenzin maar dat zal veranderen. Het is heel verschillend hoe lang deze periode duurt per persoon.

 

Ook kun je last hebben van lichamelijke klachten. Het hele lichaam rouwt mee. Je bent moe en futloos. Je kunt je niet concentreren. Je hebt spierpijn, je hele lichaam doet pijn. Hoofdpijn en buikpijn zijn ook veel voorkomende klachten.


Bij het verwerken van deze emotionele- en fysieke klachten kan een energetisch therapeut helpen de klachten te verlichten. Het wordt ruimer en rustiger in je hoofd, waardoor je de emoties beter aan kunt. Emoties veroorzaken blokkades in het lichaam. Door deze blokkades aan te pakken nemen de lichamelijke klachten ook af. De kracht om weer dingen te ondernemen komt terug. Gevoelens worden makkelijker geaccepteerd.


Rouwverwerking is een proces waar je door heen moet. Ik kan daarbij helpen, door het proces makkelijker te maken. Maar het proces zal doorlopen moeten worden.