“Iets op je lever hebben”


Mensen die bij mij onder behandeling zijn (of wel eens een behandeling hebben gehad), weten het wel. Ik verwijs best vaak naar spreekwoorden en gezegden. Zoals “iets op je lever hebben” of “een brok in je keel hebben.”.


In de chinese geneeskunde is het al langer bekend dat emoties connecties hebben met onze organen en Chakra's.


Zo zijn ook de spreekwoorden ontstaan. Het is een wisselwerking, heb je last van een emotie dan kan het zijn dat een van je organen niet goed werkt en andersom natuurlijk, heb je bijvoorbeeld veel verdriet, grote kans dat dan je longen niet goed werken of problemen geven.


Hieronder een paar voorbeelden.


Iets op je lever hebben of Je gal spuwen.

De lever en de gal staan in verbinding met boosheid, frustratie en depressie. Door je niet te uiten raakt de lever uitgeput, waardoor er op de lange termijn ziektes kunnen ontstaan.

Je adem inhouden of Je adem stokt in je keel of Een brok in je keel hebben

Als je heel erg geschokt bent door een gebeurtenis of bepaald gedrag, slaan je longen dicht.
Als iets je heel erg raakt of verdriet bezorgt zal je ademhaling stokken. Denk maar aan de verschillende vormen van huilen.
Op het moment dat de opluchting komt, kun je weer vrij ademen.

Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt

De dikke darm wordt in verband gebracht met een gevoel van onveiligheid.
Als je een onbekende situatie tegemoet gaat of als je je onveilig voelt in een situatie kan je dikke darm verkrampen en krijg je last van obstipatie. Je krijgt ook last van obstipatie als je vast wilt houden wat je hebt.

Zwaar op de maag liggen

De maag wordt in verband gebracht met de emotie bezorgdheid. Het maagslijmvlies vertoont verminderd functioneren door angst, depressie en gevoel dat alles teveel is. Door agressie, rusteloosheid en beschuldigende gevoelens, ontstond een overmatig functioneren van de maag.
De milt is verbonden met de maag. De miltenergie wordt minder bij het gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor vermindert de functie van de spijsvertering, wat weer in verbinding staat met de milt.

Onderbuikgevoelens

Een bekende kreet gaat over 'onderbuikgevoelens'. Veel mensen herkennen wel dat ze soms buikpijn hebben als er een belangrijke beslissing genomen moet worden waarbij emoties een rol spelen. Er zit een emotioneel centrum in je buik (2de Chakra), die hier een grote rol in speelt.

In mijn broek doen van angst

De blaas en nieren horen bij de emotie angst. Je hebt weleens dat je net voor een optreden naar de toilet moet. Doordat je het spannend vindt wordt je nierenergie uitgeput. Je kunt dan regelmatig blaasontsteking krijgen. De nierenergie staat ook in relatie met botten, gewrichten en rugklachten. Daarnaast spelen de bijnieren een centrale rol in de productie van stresshormonen.
Ook loslaten van oude angsten en emoties veroorzaakt dat de blaas en nieren harder moeten werken. Na een energetische behandeling is het ook heel verstandig om flink water te drinken.

Een gebroken hart hebben

Kwetsbaarheid en gekwetst voelen staan in verband met het hart.

Zeven kleuren bagger schijten

Staat in verband met je dunne darm. Je kunt diarree krijgen als je meer meemaakt dan dat je kunt verteren.

 

Karin Ovinge

Maart  2018

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.