De Golf

 

 

 

 

We ontmoeten iemand en in een heel kort moment scannen we die persoon. Zijn gezicht, zijn houding. Is hij/zij veilig? We geven een glimlach, een hand, een knuffel. Ja, het is veilig, deze persoon hoort bij onze stam/clan.


Vanuit oudsher is de mens zo geprogrammeerd om in eerste instantie in een vlucht en ren stand te komen. We zijn alert en pas als het sein veilig is gegeven neemt de stress af en kunnen we weer ontspannen.


Wat nou als dat niet meer kan? We kunnen niet meer scannen, de ontlading komt niet door het geven van een hand of een knuffel. De geruststelling “het is goed”, we zijn veilig komt niet van het normale menselijke contact.


Stress en angst maakt ons van zich meester. We ontladen niet meer, en de stress neemt alleen maar meer toe.
Ik merk het op straat, in de winkels in het contact met andere mensen. We kijken elkaar niet meer aan, we hebben “lange tenen”, we reageren met angst en stress op situaties waar we anders onze schouders over ophalen. Onze geest kan niet meer ontspannen en ons lichaam ook niet.


Ons lichaam en geest is op. Kunnen deze wereld even niet meer aan. Het is goed om juist nu de rust op te zoeken. Doe je dat niet dan krijg je de verkramping van je lichaam en je geest, dan voel jij je ziek en moe en neemt ook je weerstand af.
Let goed op je zelf! Zorg dat je kunt ontladen en weer kunt opladen. Maak het jezelf niet te moeilijk.


In dit youtube filmpje help ik je met ontladen en weer opladen.

Heb je meer hulp nodig? Laat het mij dan weten. Ik help je graag. 

 

Karin Ovinge
©2020