Dromenvangers komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Al eeuwen lang maken indianen dromenvangers om hen te beschermen en een goede nachtrust te geven. De indianen gaan ervan uit dat de hemel vol zit met zowel goede als slechte dromen en dat een dromenvanger de slechte dromen tegenhoudt en de goede dromen doorlaat.
Een dromenvanger bestaat altijd uit een ring (of andere vorm) waartussen een web is geweven en in het midden van dat web bevindt zich een gat. De slechte dromen blijven hangen in het web en zullen in de ochtendzon verbranden. De goede dromen vinden hun weg door het gat in het midden en glijden langs de veren onderaan de dromenvanger richting de persoon die eronder slaapt. 

Bestel je een dromenvanger dan krijg je er een flesje bij, waarin je een briefje kunt stoppen met je eigen dromenwens erop. Dit flesje kun je dan aan de dromenvanger hangen. Er kunnen meerdere briefjes in, dus voor het hele gezin. Je mag ook vragen om meer flesjes, zodat je voor iedereen een eigen flesje aan de dromenhanger kunt hangen.